Tips voor speelgoed bij kinderen van 1 t/m 4 jaar

Voor kinderen is het belangrijk om te spelen. Hierdoor oefenen kinderen met sociale, emotionele en motorische vaardigheden en dit kan nooit vroeg genoeg beginnen. Het spreekt dan ook wel voor zich dat variatie met speelgoed erg belangrijk is. In elke leeftijdsfase komt er weer nieuw speelgoed aan bod. Het speelgoed moet namelijk wel passen bij de leeftijd. Het kind moet er gewaagd aan zijn, maar het moet ook niet te lastig zijn aangezien dit frustrerend werkt. En makkelijk speelgoed is dan natuurlijk weer saai. Daarom geven we je graag wat tips voor speelgoed die goed passen bij kinderen van 1 t/m 4 jaar. Ook moet speelgoed aan een aantal normen voldoen.

Veilig

Het is uiteraard belangrijk dat het speelgoed veilig is, zeker voor kinderen van 1 t/m 4 jaar. Daarom is het goed om te weten om geen speelgoed te kopen waar losse kleine onderdelen aan vast zitten. Kinderen van vooral 1 t/m 3 jaar zullen dit los peuteren en in hun mond stoppen. Kijk ook naar de minimum leeftijdgrens die op de verpakking staat en hou je hier altijd aan. Fabrikanten hebben hun speelgoed niet voor niets een grens gegeven als ze het ook aan elke leeftijd zouden kunnen verkopen. Ook speelgoed met scherpe randen kunnen een risico zijn.

Speelgoed voor kinderen van 1 tot 2

Als ouders zijnde zijn er altijd wel een aantal standaard speelgoed dingen die je aanschaft. Voor jongetjes zijn loopauto’s en loopfietsjes natuurlijk altijd enig. Dit is niet alleen leuk maar ook goed voor je kindje omdat ze er tegenaan kunnen duwen als ze proberen te lopen. Een aantal andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld prentenboekjes om woordjes te leren, stapelblokken, verschillende puzzels, poppen voor de meisjes, ga zo maar door. Het is ook nooit verkeerd om bezig te zijn met de ontwikkeling van je kind en dus rekening te houden of het speelgoed dat je voor ze koopt ook leerzaam is.

Schleich

Schleich is een bedrijf dat gedetailleerde figuurtjes maakt van dieren en karakters. Denk aan de smurfen, snoopy, the muppet show, ga zo maar door. Het begon allemaal bij boerderijdiertjes, wilde dieren en dinosauriërs, vrijwel alle dieren die je kan bedenken. Nu maken ze ook elfen, ridders, voertuigen, bekende gebouwen, van alles wat je maar kan bedenken. Dit is natuurlijk ideaal speelgoed voor kinderen zodat ze ook gelijk een verband kunnen aken tussen het figuur en de benaming ervan. De figuren van Schleich zijn dus ideaal om mee te spelen voor kinderen van 1 t/m 4 jaar, maar je kunt ze ook gebruiken als decoratie in je huis en dergelijke.