Wat voor soort fiets moet u kiezen voor uw kinderen?

Dé perfecte fiets voor uw kind vinden, kan een hele opgave zijn. Qua soorten en merken kinderfietsen is er tegenwoordig namelijk een ongekend groot aanbod. Zo kunt u kiezen uit tweedehands elektrische fietsen voor kinderen, gewone trapfietsen zonder elektromotor, fietsen met zijwieltjes, stadsfietsen of ATB-kinderfietsen. Deze voorbeelden zijn nog maar een kleine selectie uit alle soorten kinderfietsen die vandaag de dag te koop zijn. Om u te helpen een goede keuze te maken, hebben we hieronder een aantal adviezen van fietsexperts verzameld om het juiste type kinderfiets voor uw zoon of dochter te kopen.

Een nieuwe elektrische kinderfiets of tweedehands exemplaar?

Als u uw kind wilt verwennen met een betrouwbare elektrische kinderfiets, dan moet u zich allereerst afvragen of u voor een nieuwe fiets kiest of voor tweedehands elektrische fietsen. Het aanbod tweedehands elektrische fietsen voor kinderen is tegenwoordig groot. Omdat elektrische fietsen nieuw aanschaffen een prijzige bedoening is, kunt u door een tweedehands exemplaar te kopen veel geld besparen. Een nadeel van een tweedehands exemplaar is wel dat u niets over de gebruiksgeschiedenis weet. Met als risico dat de fiets verborgen mankementen heeft. Gelukkig is die kans klein, zeker als u een tweedehands model koopt bij een fietsenhandel. U kunt dan vaak aanspraak maken op een garantieperiode.

Een fiets met terugtraprem of met een handrem?

Veel kinderfietsen hebben terugtrapremmen. Dat is wel zo gemakkelijk voor uw kind. Maar er zijn natuurlijk ook modellen verkrijgbaar met handremmen. Als uw kind jonger is dan 8 jaar, adviseren we een terugtraprem. Veel kinderen vinden dit gemakkelijker fietsen. Iets oudere kinderen vinden het juist stoer en leuk als hun fiets handremmen heeft. Overleg goed met uw kind wat wenselijk is op dit vlak. Ons advies is echter om jongere kinderen geen fiets met handremmen te geven, maar te kiezen voor de veiliger optie: de terugtraprem

Een lichte fiets met versnellingen, of toch liever niet?

Los van het fietsmodel dat u voor uw zoon of dochter op het oog heeft, is het belangrijk om te kiezen voor een lichte en dus wendbare fiets. Bedenk verder of u kiest voor een fiets met versnellingen of een variant zonder versnellingen. Professionals uit de fietswereld adviseren meestal om te gaan voor een kinderfiets zonder versnellingen. Deze kunnen alleen maar kapot gaan en leveren vaak meer ellende dan plezier op.

Een fiets op de groei kopen?

Belangrijk bij het kopen van een betrouwbare en comfortabele kinderfiets is de grootte. Veel ouders kiezen ervoor om een kinderfiets op de groei te kopen en kiezen voor een iets groter model. Het idee hierachter is dat de fiets dan langer gebruikt kan worden, wat natuurlijk financieel scheelt. Echt aan te raden is kopen op de groei echter niet. Uw kind moet namelijk goed bij de pedalen kunnen om veilig te kunnen fietsen.

Een fiets met een dynamolamp of met LED-verlichting?

Met name oudere modellen kinderfietsen zijn nogal eens voorzien van een nerfdynamo voor de verlichting. Of dit slim is, is maar de vraag. Bij nat weer werkt dit type fietsverlichting helaas niet goed en slipt de dynamo vaak over de bandnerven. Verder maakt een standaard dynamolamp het fietsen voor uw zoon of dochter onnodig zwaar. Ons advies is dan ook om te kiezen voor een fiets met betrouwbare LED-verlichting, via batterijtjes. Controleer wel om de paar maanden of de verlichting nog goed werkt!