Sieraden

Voor velen van ons is het iets wat in het dagelijkse ritme thuishoort, sieraden. Of het nou een subtiele ring is of misschien wel een hele lading kettingen, het is maar net wat bij jou past. Zelfs bruiloften worden er mee verzegeld. En tegenwoordig vind je sieraden ook niet alleen meer bij echte juweliers maar zie je ze ook op verschillende webshops en zelfs in kledingwinkels! Kortom, je kan er bijna niet meer om heen om ook sieraden te dragen. Ook steeds meer mannen gaan sieraden dragen, stoere armbandjes of zelfs een oorbel, het kan allemaal.

Geschiedenis van sieraden

Al sinds de oudheid zijn sieraden populair onder zowel Mannen als Vrouwen uit verschillende groepen. In die tijd droegen ze een sieraad vooral als machtssymbool. De sieraden waren destijds uiteraard veel soberder dan de hedendaagse sieraden. Vaak werd de hals versierd met dierentanden, stenen, schelpen of botten. Waarschijnlijk waren de Egyptenaren het eerste volk dat goud verwerkte in hun sieraden. De ornamenten gingen zelfs bij het overlijden van de farao mee in de gramtombe. Ook boeren, mannen, vrouwen en kinderen droegen sieraden om hun identiteit aan te duiden. Naast goud waren ook sieraden van glas populair. Omdat het Egyptische rijk onder de farao’s veel goud en mineralen had, kwam de grondstof van de sieraden meestal uit eigen land en hoefde zij er niet veel moeite voor te doen. En ook horloges vallen natuurlijk onder sieraden. Aan het begin van de zestiende eeuw werd de eerste draagbare klok met veermachine gemaakt door de Duitse klokkenbouwer Peter Henlein. Die draagbare klok werd geperfectioneerd tot het horloge, dat steeds vaker ook als sieraad gedragen werd.

Sieraden van nu

Tegenwoordig kennen we natuurlijk heel veel verschillende sieraden. Van statement oorbellen tot subtiele armbandjes. Ook babyarmbandjes worden steeds populairder. Kleine subtiele armbandjes met een symbooltje wat bij je baby past. Dit is natuurlijk ook erg leuk als herinnering voor later. Dan kent de sieraden branche tegenwoordig veel verschillende verkooppunten waardoor het soms lastig kan zijn om de echtheid ervan te bepalen. Een gouden armband voor dames van 14 karaat goud is meestal wel goed te herkennen maar oorbellen van stainless steel of metaal zijn lastiger om de kwaliteit van te bepalen. Laat je daarom altijd door een juwelier adviseren in welk materiaal en welk soort sieraad het best bij jou past. Sieraden en juwelen worden ook niet alleen voor het plezier gedragen maar hier zit af en toe ook wel een emotionele waarde aan.