Verschillende soorten lampen

Al sinds de tweede helft van de 19e eeuw gebruiken wij elektrische lampen om voor onze verlichting te zorgen. Sindsdien is de technologie uiteraard gigantisch vooruit gesprongen. Zo zijn de verschillende lampen van tegenwoordig een stuk efficiënter, aangenamer, feller en zuiniger dan 150 jaar geleden. Toch is er aan het oorspronkelijke concept niet zoveel veranderd. Het is nog steeds een glazen omhulsel waar door middel van elektriciteit een felle reactie wordt gecreëerd. Voor de verlichting gebruiken wij tegenwoordig hoofdzakelijk vijf soorten lampen. Hier een kort overzicht van deze verschillende soorten lampen.

De gloeilamp

Als je het hebt over een lamp, dan zullen veel mensen nog automatisch aan het peertje denken. Door een gloeidraad, vaak gemaakt van wolfraam, wordt een elektrische lading verzonden. Door de gloeidraad de vorm van een spoel te geven ontstaat er hitte, en dit veroorzaakt ook een verlichting. In het verleden zijn ook andere stoffen gebruikt, maar wolfraam bleek uiteindelijk de meest efficiënte eigenschappen te hebben. In de open lucht brandt zo'n draad direct door, vandaar ook dat de lamp meteen stuk gaat wanneer het omhulsel breekt. In de glazen bol zit namelijk een gas dat bestaat uit argon. Argon is een edelgas in het periodiek systeem, geeft de reactie van het wolfraam een veel feller effect, en bovendien vertraagd het de verbranding.

Fluorescentielamp

De fluorescentielamp, beter bekend als een TL-buis, is een veelvoorkomende vorm van verlichting in grote ruimtes. In plaats van de elektriciteit door een draad te laten lopen, vindt deze haar weg tussen twee kathodes, waarbij verschillende gassen, zoals kwikgas, geactiveerd worden. Een reactie ontstaat waarbij de elektrische stroom zeer stabiel wordt, en bovendien ontzettend veel energie uitstraalt. De coating van de buis zorgt ervoor dat deze energie gezien wordt als licht. Deze lampen zijn zuiniger dan gloeilampen per lumen, de eenheid van de felheid van licht. Het nadeel is dat er duurdere en ook gevaarlijkere stoffen worden gebruikt, zoals kwik.

Halogeenlamp

Deze lamp werkt in principe hetzelfde als een gloeilamp, alleen zijn de stoffen die gebruikt worden anders. In plaats van een edelgas zoals argon wordt er een halogeengas gebruikt. Verder werkt de lamp in principe hetzelfde als de gloeilamp, maar dan effectiever en feller.

De LED-lamp

LED lampen worden steeds populairder, en zijn intussen al een tijdje de standaard in nieuwe producties. LED lampen werken een stuk complexer. LED staat voor light-emitting diode. Een diode is een elektrische schakeling die stroom heel goed in een soort eenrichtingsverkeer kan sturen. Door de manier waarop de diode in een led lamp is opgebouwd ontstaat er een situatie waarbij fotonen worden verzonden bij het doorlaten van de elektrische stroom. Alle fotonen samen vormen een lichtstraal. Tegenwoordig is alles met ledverlichting gemaakt, omdat het vele malen zuiniger is dan welke andere lamp ook. Je kunt gemakkelijk jouw lampen vervangen door ledverlichting door te bestellen bij de Bes Led led verlichting winkel.