Een caravan met de kids

Als middelste kind van een gezin met een grote broer en jonger zusje weet ik als geen ander hoeveel lawaai er uit ons komt. De één schopt de een, die volgt met een schreeuw, de derde roept ‘wees stil!’ en dan komen de scheldpartijen. Vakanties waren voor onze ouders terror. Een lange vlucht met drie jonge drukke kinderen? ‘Máááám, ik verveel me!’ Een lange rit in een kleine auto, met de hond op schoot en drie kinderen die elkaars benen stiekem proberen te schoppen? ‘Máááám, zijn we er al?’ Nee, de enige vakantie waar wij ons alle drie zowel onderweg als op de bestemming koest hielden, was de caravan vakantie. Als je er geen hebt, kun je altijd een caravan huren.

De ideale oplossing

Een caravan is een uitkomst voor budgetvakanties als familievakanties. Je bent thuis, maar…op reis. Je hebt altijd je gehele huisraad bij je. Geen vergeten gereedschap, geen koude, kille, grijze hotelkamer, maar je eigen fotootjes aan de muur, je eigen boodschappen in de koelkast, en s’ avonds je eigen eten maken in het keukentje. De slaapkamers zijn klein en bevatten vaak een stapelbed, iets waar kinderen van deze generatie niet vaak meer mee te maken krijgen. Oh, wat mis ik slapen in een stapelbed. Keten met je broer, tegen de veren van zijn matras duwen, tot je uitgeput samen tegelijk in slaap viel. Hij boven, ik onder, want ik was jonger. Mijn zusje sliep bij mijn moeder in  ‘de grote slaapkamer’. Die bestond uit een tweepersoons bed, met kastjes eromheen gebouwd. De deurtjes waren van die klapdeurtjes, die keukenkastjes soms nog hebben.

Geweldig als kind

Het was een fijne, onbezorgde tijd. Een camping is gezellig en veilig. Je kinderen kunnen uren rondrennen en vrienden maken met alle andere kinderen die er rondliepen, en dat deden we. Met sommigen hielden we zelfs nog jaren contact! We hadden natuurlijk een ‘watercloset’ in de caravan, maar voor de grote boodschap moesten we naar de wc op het terrein, met een wc rol. ’S Avonds een spannende opgave. Douchen kostte daar vijftig cent, dan kreeg je twintig minuten heet water. Het enige wat je verder betaalde was de standplaats, en de boodschappen.

Ontspannen vakantie voor moeders

Een caravan huren zal je veel brengen. Het bracht mijn moeder rust, wij waren de gehele dag in de spelletjeshal, op het strand of ergens met vrienden. Mijn moeder las urenlang boeken in de zon, en kookte ’s avonds op ons eigen fornuis. Kwam er bezoek, dan kon je de eettafel inklappen en er precies passende kussens opleggen; zo werd er nóg een tweepersoonsbed in gebouwd! ’S avonds laat keek onze moeder op het mini tv-tje naar het nieuws, en wij luisterden soms mee. De gedachte aan mijn moeder twee meter verderop, met een kop thee op de bank, terwijl mijn broer en ik in het stapelbed lagen en mijn zusje in het grote bed, is nog steeds een van de fijnste herinneringen die ik heb.