De herftspelen – dé manier om je team te motiveren in gure tijden

Oktober dipje

Het is weer die tijd van het jaar. Zelf proef ik al een week geen smaken meer, zo dicht zit mijn neus. Piet Paulusma zal voorlopig velen slecht nieuws moeten blijven verkondigen: de hemel is opengebarsten en zal de komende tijd niet te sluiten. Wanneer je met het openbaar vervoer reist moet je je adem inhouden. Iedereen om je heen loopt te snotteren en te hoesten. Niet te veel nadenken over al die bacteriën die in de lucht rondzweven. Eenmaal op werk aangekomen blijkt de helft van je collega’s ziek te zijn. Voor de mensen met de sterkere weerstand betekent dit: extra werk. Hoera, het is weer herfst!

De herfst-spelen

Op mijn werk wordt er ieder jaar op een slimme manier ingespeeld op dit herfst dipje. Er wordt namelijk een kleine competitie binnen het bedrijf georganiseerd door de bedrijfsleiders. Ieder jaar vindt deze activiteit plaats op de eerste vrijdag middag borrel van de maand oktober. Voor deze gelegenheid wordt de hele middag dan uitgetrokken. Het team wordt opgesplitst in groepen van vier die samen strijden voor een wel hele leuke prijs: namelijk een tripje naar een warm land! De groepen mogen van te voren worden samengesteld. Als je wint, kan je dus wel met je favoriete collega’s op vakantie. Dit jaar was de prijs vier tickets Turkije. Buiten het seizoen zijn die namelijk helemaal niet zo duur, dus prima te betalen voor het bedrijf. En een paar dagen zon in deze gure tijden: wie wil dat nou niet? Het winnende groepje mag dus met elkaar op verlof. Het enige wat ze daar hoeven te doen is een vakantiekiekje te maken. Dat kiekje wordt geplaatst in het boek met winnaars dat al 24 gelukkige viertallen bevat. Een heuse bedrijfstraditie dus.

Take one for the team

Dat de tickets felbegeerd zijn, blijkt altijd uit het enthousiasme waarmee collega’s deelnemen aan het spel. Hoewel de teams vaak ver van te voren bekend zijn, wordt het spel zelf tot het laatste moment geheim gehouden. Het spel (of de spellen) kunnen enorm uit een lopen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld  levend ganzenbord gespeeld. Maar we hebben ook wel eens gelasergamed op werk. De kantine had hiertoe een flinke make-over gekregen. Je kan het zo gek niet bedenken, extreme  twister, ter land ter zee en in de lucht, zeepbakkenrace, klaverjassen, Wie is de mol, bootcampen of gewoon een bingo. Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet: iedereen houdt van spelletjes. En dat is ook waarom de niet-winnende collega’s ook plezier hebben deze middag. Natuurlijk is strijden voor de prijs en faam leuk, maar het is gegarandeerd een hele leuke dag teambuilding!