Bereid je kind voor op de middelbare school

We hebben er allemaal mee te maken gehad en jouw kinderen zullen er op een gegeven moment ook aan moeten geloven: de middelbare school. Voor sommige een hel en voor andere de tijd van hun leven. In ieder geval zal je toch minimaal vier jaar de middelbare school moeten doorlopen. Naar de middelbare school gaan kan een flink stap zijn. Van de basisschool in de buurt naar wellicht opeens de grote stad of toch een heel stuk op de fiets naar de dichtsbijzijnde middelbare school. Daarom is het belangrijk om je kind daarop voor te bereiden en te helpen om dit avontuur gemakkelijk te doorlopen want er komt toch veel op je af. 

Huiswerk maken en leren is soms lastig

Een ding wat jouw kind zeker moet doen is huiswerk maken en ontzettend veel leren. Wellicht was dat op de basisschool peanuts en deed jouw kind dit zonder moeite. Toch zal hij of zij flink aan de bak moeten op de middelbare school. Niet alleen de zwaarte van de studie maar het doen van huiswerk op zich is al lastig voor veel kinderen. Start daarom zelf met het doen van huiswerk. Al is het niet voor school doe het dan op een leuke manier voor bijvoorbeeld een hobby. Geef jouw kind elke week om de zoveel dagen om een taak te volbrengen laat ze dit noteren op een blaadje. Zo kunnen ze ervaring opdoen met plannen en het afstrepen van taken. Dit kan een heel gunstig effect hebben wanneer ze uiteindelijk zelf huiswerk moeten maken. 

Laat ze hun eigen lunch maken

Elke dag een boterham voor je kind smeren is natuurlijk super lief maar kost ook veel tijd. Om jouw kind zelfstandiger te laten worden kun je het beste beginnen met jouw kind zelf zijn lunch laten maken. Dit is een bewustwordingsproces waarbij ze realiseren dat hier tijd in gaat zitten en dat ze zelf kunnen bepalen wat ze op hun brood willen. Geef je een waterfles of drinkbeker mee zodat je op school ook kunnen drinken en niet telkens drinken hoeven te kopen. Zo voorkom je ook dat ze onnodig geld hoeven uit te geven of naar de supermarkt gaan om energieblikjes te halen. Een goed begin van de dag is natuurlijk het ontbijt. Soms schiet dit er wel eens bij in. Wij hebben daarom voor onze jongens een muesli beker gekocht. Als ze dan dreigen te laat te komen kunnen ze hun ontbijt mee naar school nemen. 

Respect is het allerbelangrijkste

De middelbare school kan soms een gemene plek zijn. Leer je kinderen daarom vroegtijdig om elkaar te respecteren. Niet alleen voor de kinderen onderling maar ook naar de leraar. Op de middelbare school word je namelijk makkelijk meegetrokken in het gedrag van andere. Leer ze dat het niet hoeft en dat ze hun eigen weg kunnen gaan.