Als de kinderen uit huis zijn

De beslissing om kinderen te nemen is er een die omvangrijke financiële gevolgen met zich meedraagt. Dit hebben we er als trotse ouders natuurlijk graag voor over, maar als alle monden, studiepotjes en kledingkasten zijn gevuld, blijft er in ons gezin weinig geld over om aan andere (leuke) dingen uit te geven. Gelukkig kosten kinderen niet alleen geld, maar ook tijd. Mijn man en ik hebben geen tijd om de dingen te doen waar we geen geld voor hebben. Wat dat betreft is er dus geen probleem! Wel fantaseren we er samen over wat we willen doen zodra de kinderen het huis uit zijn. In deze blog zal ik deze fantasieën met jullie, mijn mede-ouders, delen.

Een zelfvoorzienend leven

Momenteel wonen wij in de Randstad, omdat mijn man hier zijn werk heeft. We willen echter ooit de drukte, de fijnstoffen en het asfalt vaarwel zeggen. Zo zijn we tijdens een vakantie verliefd geworden op de Hondsrug in Drenthe. We houden van de rust, de bossen en de traagheid van het Drentse bestaan (in contrast met de hectiek van de Randstad). Graag ruilen we over een paar jaar ons rijtjeshuis in de Randstad in voor een boerderij in Drenthe. Hier telen we ons eigen groente en fruit. Ook lijkt het ons mooi om een paar varkentjes te houden. Zo kunnen we de kapitalistische wereld van megastallen en pesticiden (met alle gevolgen van dien) vaarwel zeggen en een zelfvoorzienend leven leiden. Dat geeft een heel bevredigend gevoel.

Ruimte voor luxe

Deels zelfvoorzienend, bedoel ik natuurlijk. Ik ben niet van plan om op een matras van stro te slapen of mijn tanden te poetsen met wat modder uit de achtertuin. We zullen nog steeds een boel spullen in de winkels moeten kopen. Dit vinden we niet erg, mits we die artikelen niet helemaal uit China hoeven te laten komen. We willen zoveel mogelijk de lokale economie steunen. Ook houden mijn man en ik ook zeker van een beetje luxe. Hij wil bijvoorbeeld een eigen ‘man cave’ in de kelder, waarin hij naar Max Verstappen kijkt en zijn eigen bier brouwt. Ik wil graag een regendouche. Het lijkt me heerlijk om ‘s ochtends wakker te worden, uitkijken over de mistige heide van de Hondsrug en dan onder een warme regendouche te stappen. Ik vind het enorm fijn om onze kinderen om ons heen te hebben. Ook de tijd nadat ze zijn uitgevlogen, zie ik echter met warme gevoelens tegemoet!