Waarom waren Pokémonkaarten zo’n groot succes?

Met meer dan 30,4 miljard verkochte kaarten zijn Pokémonkaarten ongekend populair. Sinds 1999 is het een begrip voor iedereen. Op vrijwel ieder schoolplein waren de kaarten te vinden en bijna iedereen had wel een setje kaarten thuis liggen. Hoe kwam eigenlijk het idee tot stand om de epische gevechten van deze wezens uit te brengen in de vorm van een kaartspel? Waar is dit grote succes aan te danken?

Game boy

In 1996 werd het eerste officiële Pokémonkaartspel uitgebracht in Japan. De eerste sets van het spel waren gebaseerd op de succesvolle Game boy spellen Pokémon Red, Green en Blue. Al snel volgden nieuwe expansies en in 1999 werd het spel wereldwijd uitgebracht.

Tv-serie

Vanwege de indrukwekkende anime op televisie en de meeslepende films wilden kinderen niets anders dan zelf een Pokémon-trainer worden. Zodra de serie op de televisie afgelopen was, kwamen de kaarten op tafel. Jongens en meisjes konden op deze manier in de voetsporen treden van Ash, Misty en Brock.

Boosterpacks van Pokémonkaarten

Echter, was niet alleen het spel een aantrekkingskracht. Het krijgen van nieuwe boosterpacks was ook heel leuk. Smachtend maakte je het pakje open, hopend op zeldzame pokemon kaarten die je nog niet had, waar je zeker weten indruk mee zou maken op je vriendjes. Als je hem dan eindelijk had maakte je je vriendjes makkelijk in, waarop deze al snel zelf extra pakjes bijhaalden zodat zij op hun beurt jou weer in konden maken. Tegelijkertijd deed jij hetzelfde om de sterkste te blijven.

Pokémonkaarten groeiden uit tot een regelrechte hype. Het normale beeld van knikkerende kinderen op het schoolplein maakte al snel baan voor groepjes strijdende kinderen en hun toeschouwers. Deze ervaringen wekken tot op de dag van vandaag nostalgische gevoelens op bij verzamelaars.