Tips voor ouders die in verwachting zijn van een kindje

Stel jezelf eens het volgende voor: jij en jouw partner wonen in het huis van jullie dromen. Er is een grote tuin met een vijver, een geweldige keuken en een badkamer waar je U tegen zegt. De woonkamer is landelijk ingericht en er staat een houtkachel in het midden van de kamer. Klinkt heel aantrekkelijk, toch? Dan krijgen jullie het bericht dat er een kindje wordt verwacht.

Ineens gaat er een wereld voor je open. Is mijn woning wel zo kindvriendelijk? Zijn er dingen die weg moeten, of beveiligd dienen te worden? Dit zijn dingen die in deze blog aan bod komen. Lees snel verder om erachter te komen of jij grote aanpassingen moet maken aan jouw woning!

Kindvriendelijke houtkachels

Het klopt, pasgeboren baby’tjes lopen kunnen nog niet lopen. Maar, binnen de kortste keren beginnen ze echter wél met kruipen. Op het moment dat ze de box hebben gezien, dan is de eerste plek die ze gaan verkennen de woonkamer. In zulke gevallen kan je beter geen nieuwe houtkachel kopen zonder de juiste maatregelen te treffen voor de toekomst.

Gezien het feit dat kindjes heel nieuwsgierig zijn en alles aan willen raken, is het verstandig om een hek te plaatsen om een open haard of kachel heen die los staat in de woning. Wanneer een verwarmingsbron echter tegen een muur aan staat, is het aan de andere kant waarschijnlijk voldoende om enkel een hek voor de verwarmingsbron te plaatsen. Doe dit op een ruime afstand, je wil natuurlijk graag het zekere voor het onzekere nemen.

Als je nog minder risico’s wil lopen op brandwonden bij jouw kleintje, dan kan je wellicht beter elektrische haarden kopen die niet opwarmen. Deze geven wel een gezellige sfeer in huis, maar voorkomen dat het exterieur verwarmt. Goede oplossing dus!

Andere punten van aandacht

Over hekken gesproken, aarzel niet om hekken te plaatsen bij trappengaten. Dit zijn veelgebruikte locaties in huis die een groot verschil kunnen maken in de veiligheid van jouw kleintje. Zorg er daarom voor dat ieder trappengat in huis is voorzien van een hekje. Verder is het verstandig om ook een hekje te plaatsen bij de deur naar buiten – als je een buitenruimte hebt. Vooral deurposten naar een balkon zijn een goed idee om te voorzien van een hekje.

Behalve hekjes plaatsen is het ook goed om te kijken naar de keuken. Heb je een keuken met barkrukken? Dan is het wellicht verstandig om een eettafel aan te schaffen met stoelen waar jouw kleintje in kan plaatsnemen zodra hij of zij groot genoeg is.