Rotterdam: een studentenstad?

Rotterdam wordt steeds populairder onder jongeren. Het is een vreemd fenomeen. In tientallen video’s die viraal zijn gegaan op facebook zien we middelbare mannen treuren over alle hipstertentjes die de boel hebben overgenomen, de mooie wijken die gevuld moeten worden met jongeren en nieuwe gezinnen met als gevolgd dat échte Rotterdammers naar arme achterbuurten worden verbannen. De stad wordt keer op keer verkozen tot de hipste stad van Nederland. Maar wat maakt Rotterdam nou zo bijzonder?

Internationaal

Een van de vele dingen die Rotterdam aantrekkelijk maakt – met name voor jongeren – is de internationaliteit. Als havenstad heeft het bijvoorbeeld als een van de weinige Nederlandse steden een echte skyline te bieden – hoge kantoorgebouwen, een industrieel vleugje aan een stads gevoel. Dit is iets wat met name jongeren aantrekt, omdat zij door toename in het belang van internet steeds internationaler gaan denken, en Rotterdam simpelweg meer voelt als iets ‘internationaals’ – denk aan gelijkenissen met bijvoorbeeld New York – dan vele andere Nederlandse steden.

Het gevoel van multi-culti wat daar bovenop komt maakt het een vrije stad, iets waar jongeren meer belang aan hechten dan degenen die daar nooit in zoverre mee zijn opgegroeid. Op iedere straathoek kun je terecht voor Surinaamse broodjes en kapsalon, je vindt er mensen in alle soorten, kleuren en maten, en iedereen voelt zich vrij.

Winkelstad

Het staat natuurlijk ook bekend om de Koopgoot, de mooie winkelstraten waar vaak winkels zijn die nergens anders in Nederland te vinden zijn, nieuwe groeiende ketens die internationaal begonnen en in Rotterdam hun eerste Nederlandse filiaal opende. Hiervoor moet de stad natuurlijk goed bereikbaar zijn – wat maar al te goed lukt met de vele metro- en tramlijnen.

Maar ook voor inwonende jongeren biedt Rotterdam iets moois: tweedehands fietsen Rotterdam. Perfect voor studenten, want je bepaalt zelf hoe, wanneer en waar je gaat, maar loopt niet met een gloednieuwe fiets op een plek waar die geliefd zijn. Op zo’n tweedehands fiets – tegenwoordig zelfs online te koop – weet je dat deze minder aantrekkelijk is voor dieven maar kun je wel in jouw geliefde staat overal gaan en staan waar je wil, zonder van het openbaar vervoer afhankelijk te zijn.

Hipstertentjes

Maar waar ga je dan heen op die gloednieuwe tweedehands fiets? Je raad het al: de welbekende hipstertentjes. Gin en tonic met komkommer voor een esthetischer uiterlijk op de Instagram foto, een ‘bohemian’ of Scandinavische inrichting binnen – in de horeca weten ze in Rotterdam maar al te goed hoe ze jongeren binnen moeten halen!