Maak je tuin winterklaar

Het hoeft niet lang meer te duren en de winter treed weer in ons land. De temperaturen schommelen nu rond de 10 graden maar zullen al snel daaronder dalen en dat betekent dat de vorst er aan zit te komen. Het is dus de hoogste tijd om jouw tuin winterklaar te maken. Maar hoe maak je jouw tuin eigenlijk winterklaar? Het winterklaar maken van de tuin kan namelijk op verschillende manieren. Het is ook afhankelijk van hoe je tuin is ingedeeld, wat voor grond je hebt, of je gras of tegels hebt en wat voor tuinmeubelen je hebt. Ja, want ook je tuinmeubelen wil jij winterproof hebben. 

Onderhoud je gazon

Om ook volgend jaar een mooie, strakke grasmat te hebben is het belangrijk om jouw gazon winterklaar te maken. Zorg ervoor dat je alle bladeren en mos op je grasmat verwijderd. Hierdoor krijgt de grasmat meer licht en zuurstof en kan het beter blijven groeien. Je kunt de grasmat blijven maaien zolang deze groeit, zorg er alleen voor dat wanneer het stopt met groeien je het niet te kort maait. Houd ongeveer een maaihoogte tussen de 3 en 5 centimeter aan voor je laatste maaibeurt. 

Verzorg je bloemen en planten

Om ervoor te zorgen dat je planten en bloemen het volgend jaar ook weer goed doen is het goed om deze op de juiste manier te verzorgen. Knip daarom de uitgebloeide bloemen af. Als de stengel aan het afsterven is mag je deze ook afknippen. Laat vooral de bladeren zitten, deze beschermen tegen de vorst. 

 

Als je grote planten in de tuin hebt kun je ervoor kiezen deze te gaan scheuren en elders in de tuin te planten. Verwijder overal de afgevallen bladeren in de tuin. Dit zorgt ervoor dat de grond zich beter kan voeden. Snoei de bomen en struiken voordat het winter is. 

Tuinmeubels winterproof maken

Natuurlijk wil je ook volgend jaar kunnen genieten van jouw mooie tuinset. Het is daarom belangrijk om ook je tuinmeubels winterproof te maken. Heb je de ruimte in bijvoorbeeld een garage, schuur of berging? Zet dan je tuinset veilig en droog neer en het liefst afgedekt voor stof. Zo blijft je tuinset het langste mooi en heb je er ook volgend jaar plezier van. Heb je helaas niet de mogelijkheid om je tuinmeubels binnen te zetten? Zorg er dan voor dat je jouw tuinmeubels afschermt met een speciale beschermhoes. Niet alleen voor de tuinset zelf maar ook voor de kussens zijn tegenwoordig speciale beschermhoezen te koop die jouw set beschermen deze winter. Pas wel op met (teak) houten meubelen want deze kunnen zelf met beschermhoes gaan schimmelen. 

Plaats je tuinset ook niet op het gazon. Zo voorkom je dat er mos en groene aanslag op je meubelen komt. Wil je jouw tuinset beschermen of ben je wellicht op zoek naar een nieuwe tuinset? Kijk dan eens bij Tuinmeubelland voor advies en de laatste tuintrends.