Lang leve familie (recensie)

langlevefamilieHoe zou jij het vinden als je van de ene op de andere dag een ‘logeerbroertje’ kreeg? Nee, geen schattig babybroertje, maar een achtjarige nerd met een brilletje, spillebeentjes en een doodzieke moeder. De twaalfjarige Petra is niet bijzonder enthousiast. Haar leven is al druk genoeg zonder Wouter. Ze heeft haar handen vol aan haar mega-onhandige vader, haar herstellende moeder, haar bemoeizieke tante en de kennismaking met de middelbare school. Verder is er iets vreemds aan de hand met de moeder van haar nieuwe vriendin Dominique … Eerlijk, direct en met humor schrijft Petra in haar dagboek over haar leven. Het wordt een zomer die ze niet snel zal vergeten. De zomer dat ze zus werd.

Recensie
Wouter woont alleen bij zijn moeder die erg ziek is. Zijn familie woont ver weg in Groningen, dus er is niemand in de buurt die op hem kan passen. Als hij in Groningen wordt opgevangen,moet hij voor anderhalf week daar nog naar school. Daarna begint namelijk de vakantie. Omdat ze dit zielig voor Wouter vinden, mag hij bij Petra in het gezin komen logeren.
Maar zo’n logeerpartijtje is voor alle partijen moeilijk en dus ook voor Petra en voor Wouter. Petra besluit om er voor Wouter te zijn en eigenlijk vind ze het ook best fijn en leuk met Wouter. 

Toen ik ‘Lang leve familie!‘ aan het lezen was, vond ik het erg jammer dat ik het eerste deel ‘Lang leve saai!’ heb gemist. Want wat is het een geweldig leuk boek en goed geschreven. Petra schrijft in haar dagboek alles wat ze denkt en meemaakt en juist dat denken van een puberbrein in en blijft super om te lezen. Ik herken er precies mijn nichtje van 13 in en uiteraard ook hoe mijn zussen en ikzelf destijds dachten. Puber zijn valt nou eenmaal niet mee en daarom is het des te leuker om te lezen wat er in het hoofd van pubers omgaat. Ee echte aanrader voor alle pubers!
Lang leve familie – Joke Janssen
Leesboek, hardcover, 148 pagina’s, Uitgeverij Clavis