Het Museummysterie (recensie)

Mijn naam is Ted Spark. Ik ben 12 jaar en 281 dagen oud. Ik heb zeven vrienden.
Drie maanden geleden heb ik het mysterie opgelost van de verdwijning van mijn neef Salim uit het London Eye. Dit is het verhaal van mijn tweede mysterie.
Deze zomer ging ik op vakantie naar New York om mijn tante Gloria en neef Salim te bezoeken. Toen ik daar was, werd er een schilderij gestolen uit het Guggenheim Museum, waar mijn tante Gloria werkt. Iedereen was heel ongerust en verdrietig. Ik begreep het probleem niet. Ik zie niet het nut van schilderijen, zelfs als ze 9,8 miljoen dollar waard zijn. Misschien komt dat door mijn ongewone brein, dat anders werkt dan dat van andere mensen. Maar toen werd tante Gloria beschuldigd van diefstal – en tante Gloria is familie. En toen besefte ik hoe belangrijk het is om het schilderij te vinden en te ontdekken wie het echt had meegenomen.

Recensie
Het vervolg op Het reuzenradmysterie, waar ook dit keer Ted de hoofdrolspeler is. Het boek is geschreven in de ‘ik’ vorm, waarin de autistische Ted de hoofdrol speelt.
Het boek is leuk en spannend. Zelf vind ik het erg leuk om te lezen hoe de denkwijze is van de autistische Ted. Je krijgt als lezer zijnde een beeld van hoe de wereld er voor autisten uit zien (alhoewel je hierin ook weer heel veel verschillen hebt).

In dit verhaal gaat er een brandalarm af in het museum. Later blijkt het te gaan om rookbommen. In eerste instantie lijkt er niets aan de hand te zijn, maar dan blijkt er een duur schilderij verdwenen te zijn.
Tante Gloria wordt verdacht van deze diefstal. Ted besluit om op onderzoek uit te gaan, om zo de echte dief te vinden. En dan blijkt dat het soms best handig kan zijn als je autistisch bent, juist omdat je bepaalde dingen eerder ziet….

Het eerste boek ‘Het reuzenradmysterie’ heb ik niet gelezen, maar daar ben ik nu wel erg nieuwsgierig naar geworden. Het is een leuk en spannend boek (10+), waarin duidelijk wordt hoe het is om autisme te hebben. Goed voor iedereen die hier nog te weinig van af weet en waarschijnlijk extra leuk om te lezen als je zelf (een vorm van) autisme hebt.
Het museummysterie – Robin Stevens