Wie heeft het gedaan? Los jij de 25 mysteries op? (recensie)

Een boek om je met vrienden of familie te vermaken, of om alleen mee aan de slag te gaan. Voor detectives-in-de-dop vanaf 8 jaar.
Soms is er wel degelijk iemand vermoord, maar soms zijn het ook heel gewone dingen die je in dit boek voor grote raadsels plaatsen: een regenbuitje, een lift, de overburen … 25 Mysteries die je brein doen kraken. Vind jij uit hoe de vork in de steel steekt? Denk logisch na of gebruik je verbeelding. Plezier verzekerd!

Recensie
Dit boek is leuk voor alle kleine en grote detectives (vanaf 8 jaar). In dit boek staan namelijk 25 mysteries, die opgelost dienen te worden. Je kunt deze mysteries alleen oplossen, in teamverband of d.m.v. vragen te stellen aan de ‘onderzoeksdirecteur’ (deze weet het antwoord en mag op de vragen alleen ‘Ja’, ‘Nee’, ‘Lees het mysterie nog een keer’ of ‘Niet belangrijk’ antwoorden).
Per mysterie staat het niveau aangegeven (van 1 ster tot 6 sterren) en staat erbij als je logisch moet nadenken of als je je verbeelding moet gebruiken om tot de oplossing te komen.

Inmiddels hebben we alle mysteries opgelost. Nou ja, eigenlijk moet ik zeggen bijna allemaal. Want bij 2 mysteries hadden we het antwoord fout. Het voordeel van in een team te werken is dat iedereen een ander idee heeft. Hierdoor kom je sneller tot het juiste antwoord. Want als je overlegt over de mogelijkheden, ziet er vaak wel één iemand waarom iets niet kan of waarom  iets wel zou kunnen.

Het boek is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Je moet immers logisch nadenken om tot de oplossing te komen of je verbeelding gebruiken, wat betekent dat je ‘buiten de box’ moet denken. Een jager schiet in de winter bijvoorbeeld op zijn doel, maar maakt een fatale fout en is een paar minuten later zelf dood. Hoe is de jager gestorven?
Door goed naar de plaatjes te kijken, de tekst te lezen en door je verbeelding te gebruiken kun je tot de juiste oplossing komen.
Maar ik moet hierbij wel zeggen dat sommige mysteries (zoals o.a. het mysterie met de jager) wel erg moeilijk zijn voor 8-jarigen. Ik wil de oplossing niet noemen, maar ik vraag me wel af hoeveel 8-jarigen dit antwoord zullen weten. Kinderen die op wintersport gaan, zullen misschien tot het antwoord kunnen komen. Maar kinderen die nooit op wintersport gaan, weten waarschijnlijk niet eens waar het antwoord over gaat.

Maar met wat hulp van ouderen, zullen ook kinderen van 8 jaar de meeste mysteries kunnen oplossen. Een mega leuk boek voor jong en oud!
Wie heeft het gedaan? – Victor Escandell
‘Puzzels’, hardcover, Uitgeverij Clavis