Ravensburger ScienceX® Elektro Huis (recensie)

Duik in de spannende wereld van de elektrotechniek. Bouw je eigen elektro huis, rust hem uit met een geprogrammeerde printplaat, een schemersensor en geluids- en lichtmodules. Maak je schakelingen niet alleen met kabels, maar gebruik ook de fascinerende, stroomgeleidende inkt op de verborgen vlakken – voor nog meer effecten.
Wat gebeurt er als je de deur opent? Wat schuilt er achter de magische spiegelfolie in het raam? Ontdek het, met de spannende elektronische experimenten van ScienceX®!

8+

Recensie
Hoe cool is dat: bouw eerst zelf je huis (stevig karton), sluit de kabels juist op de printplaat aan en gebruik tenslotte stroomgeleidende inkt, om jouw huis helemaal af te maken!

Toen de kinderen dit bijzondere huis zagen, waren ze gelijk enorm enthousiast: een Elektrohuis!! We maakten de doos open en de kinderen zagen allemaal interessante dingen: luidspreker, draden, ledjes en zelfs stroomgeleidende inkt.
Eerst maar alle onderdelen uit het karton drukken, daarna de spiegelfolie op het raam en op de garagedeur plakken en het huis (incl. de stroomdraden) in elkaar zetten.
Het is even goed lezen én kijken op de voorbeeldfoto’s hoe de stroomdraden allemaal precies moeten, maar op zich is dit goed te doen (alhoewel wij achteraf de stroomdraden op een iets andere manier door het huis hebben lopen, maar dat maakt voor het effect niets uit. Alles zit immers wel goed aangesloten).

Tot slot moeten we de stroomgeleidende inkt aanbrengen op een aantal punten. Dit blijkt moeilijker dan gedacht; de inkt is namelijk erg dun en dus erg vloeibaar. Hierdoor druipt de inkt op de muren al snel naar beneden. Met een zakdoekje hebben we dit zo goed als mogelijk weer weg kunnen vegen. Misschien hebben we ook wel teveel inkt gebuikt, en was een heel dun laagje al meer dan voldoende…

Nadat we de inkt hebben aangebracht moeten we de inkt één uur laten drogen. Daarna kunnen we nog inkt aanbrengen op twee andere punten, waarna het wederom een lang uur wachten is. Maar dan eindelijk na (in totaal) twee uur wachten is het zover: we kunnen gaan testen of we alles goed hebben gedaan…
En ja hoor;  de deurbel maakt geluid, als het donker(der) wordt gaat er een rode led branden, die met licht vanzelf weer uit gaat, horen we een poes miauwen, horen we een bal ‘dribbelen’, zien én horen we vanuit de garage ineens een motor (door het spiegelfolie heen), zien én horen we hoe er een doelpunt wordt gemaakt en horen we hoe de barbecue aan staat. Wat gaaf! Alles werkt!

Tja, en dan kun je best trots op jezelf zijn dat je alles goed hebt aangesloten! Natuurlijk wordt er in de gebruiksaanwijzing uitgelegd hoe het kan dat jouw aanraking ervoor zorgt dat er iets wordt geactiveerd, waardoor er een led gaat branden en/of je een geluid hoort.

Nadat het huis af was, heeft onze dochter gelijk haar playmobil erbij gepakt. Zo heeft ze een heel leuk huis mét licht en geluid voor haar playmobil poppetjes. Hierdoor wordt het Elektrohuis nog leuker!
ScienceX® Elektro Huis – Ravensburger