Kingdomino: domino maar dan net even anders (recensie)

Je bent een koning die zijn koninkrijk wil uitbreiden met nieuwe gebieden. Korenvelden, meren, bergen… Alles moet verkend worden om de beste stukken grond te vinden. Maar de concurrentie is groot, dus zorg ervoor dat jij op het juiste moment aanspraak kunt maken op de beste grond!
Kies om beurten een dominosteen uit en leg deze in jouw koninkrijk. Hoe groter het gebied is en hoe meer gebouwen er zich in bevinden, hoe meer punten je ervoor krijgt.

8+
2 – 4 spelers
Speelduur: 20 minuten

Recensie
“Oh, leuk domino!”, was onze eerste reactie toen we dit spel zagen. De kinderen pakten het spel snel uit en toen bleek dat het spel toch wat anders in elkaar zat dan we dachten…
Dus toch maar eerst rustig de spelregels lezen. Op zich waren de spelregels snel duidelijk: een aantal dominotegels op volgorde van laag naar hoog naast de doos leggen, deze omdraaien en met je koning(en) één van de dominokaarten kiezen, waar je op gaat staan.

Iedereen krijgt een startkaart (daar omheen bouwt iedereen zijn koninkrijk van maximaal 5×5 velden) en dan moet je proberen om zoveel mogelijke punten te scoren.
Bij dat laatste was het nog even wennen: want hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk punten scoort? Al gauw wordt duidelijk dat hoe vaker je het spel speelt, hoe handiger je hierin wordt. Je kunt ervoor kiezen om op een kaart te gaan staan, met het weinig punten (dan mag je eerder kiezen in de volgende ronde), maar je kunt er ook voor kiezen om voor de hogere kaarten te gaan. Maar dan mag je pas later kiezen in de volgende ronde en heb je meer kans dat je op een kaart komt te staan, die je niet kunt aanleggen….

Tactisch spelen, daar draait het dus om. En dat kan betekenen dat je de ene keer een lage kaart pakt en een andere keer een hoge kaart. Ook moet je proberen om vooruit te denken: want hoe leg je de kaarten het beste aan, in jouw koninkrijk?

De eerste paar spelrondes heb ik de kinderen nog een beetje moeten helpen. Maar inmiddels hebben we het spel al zo vaak gespeeld, dat ook zij het spel helemaal door hebben. Kingdomino vinden wij véél leuker dan de gewone domino. Puur omdat er bij Kingdomino meer komt kijken en je tactischer kunt spelen. Heb je het spel eenmaal door, dan zul je het spel steeds leuker en leuker gaan vinden! En zelfs na heel veel spelrondes, ontdekken we nog steeds nieuwe strategieën…
Kingdomino – White Goblin Games

Kijk voor alle spellen op www.whitegoblingames.nl