Kaartspel: Filou – De kat in de zak (recensie)

De spelers proberen de kat in de zak te vangen met hun muizen. In die zak zitten echter zowel goede als slechte katten. Spelers kunnen ook een hond of een konijn in de zak stoppen om zo de andere spelers op het verkeerde been te zetten. Aan het einde van het spel leveren goede katten en muizen punten op, maar kosten slechte katten je punten.

8+
3 -5 spelers
Speelduur: 20 minuten

Recensie
Voor ons waren de spelregels even wennen. We hebben dit spel de eerste paar keer dan ook moeten spelen, met de spelregels erbij. Maar na een paar keer spelen, was het spel helemaal duidelijk en konden we volop aan de slag met het spel.

In het kort gaat het spel zo: De spelers bieden om de beurt op een zak (die open ligt) door muizengeld in de zak te stoppen. Hierbij moet de volgende speler een hoger bod plaatsen dan de speler voor hem óf hij mag passen. Degene die uiteindelijk niet heeft gepast, ‘wint’ de zak en krijgt de inhoud van de zak (nadat hij heeft betaald uiteraard).
Maar honden kunnen roet in het eten gooien: zij kunnen een kat wegjagen als er precies één hond in de rij ligt. Bij een grote hond is dat de kat met de hoogste positieve waarde en bij een kleine hond is dat de kat met de grootste negatieve waarde. De kaart gaat dan terug in de doos.
Het spel eindigt na de negende veiling, waarna de punten van alle spelers wordt geteld.

In het begin is het even uitvinden hoe het precies met de spelregels. Maar zodra je het spel een aantal keer hebt gespeeld, zul je de spelregels al snel onder de knie hebben. Ook de kinderen konden al vrij snel het spel helemaal zelfstandig spelen. Elke keer is het weer bedenken wat je het beste kunt doen: passen of bieden. De ene keer is het juist slim om te passen, terwijl je een andere keer juist beter wel kunt bieden.
Als je dit spel een aantal keren hebt gespeeld, zul je merken dat je steeds beter wordt in het tactisch spelen van dit spel.

Een katachtig leuk spel, waarbij je moet proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Scoor jij de kat in de zak of pas je bewust, om te proberen op de manier je punten binnen te halen?
Wij zijn inmiddels fan van dit bijzonder leuke spel, wat alleen maar leuker en leuker wordt, naarmate je het spel steeds beter door hebt!
Filou De Kat in de Zak – White Goblin Games

Ga voor alle spellen naar www.whitegoblingames.nl