Fabelfruit: Het spel dat steeds net wat anders is! (recensie)

FABELFRUIT bevat een uniek spelconcept: het spel verandert elke keer als je het speelt! De startopstelling van elk volgend spel is namelijk gelijk aan hoe het vorige spel is geëindigd. De regels blijven hetzelfde maar de acties evolueren: de actiemogelijkheden blijven steeds een aantal spellen beschikbaar, waarna ze verdwijnen. In elk spel komen er wel één of meer nieuwe actiemogelijkheden bij. Na ongeveer 20 keer heb je het spel ‘uitgespeeld’ maar daarna kun je weer zonder problemen opnieuw beginnen.

Jullie leven in dit bos en gaan op zoek naar het smakelijkste fruit. Vriendelijke inwoners van het bos helpen jullie bij het zoeken. Ze geven fruit, ruilen het of helpen op een andere manier. Iedereen is hebberig en dorstig. Wie lukt het om als eerste zijn honger naar fabelsappen te stillen?

8+
2 – 5 spelers
Speelduur: 25 minuten

Recensie
Oké, als ik lees dat het spel telkens verandert, denk ik “Oei, dat klinkt ingewikkeld!” Maar zodra je de spelregels doorleest (en het spel speelt), is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. De spelregels blijven immers wel hetzelfde, alleen veranderen de locaties met de bijbehorende acties gedurende het spel. Hierdoor is het spel elke keer weer anders, terwijl de spelregels toch (min of meer) hetzelfde blijven.

De Fabelfruit die je moet verzamelen

Het spel
Als je het spel voor de eerste keer speelt (of als je weer helemaal overnieuw begint) start je met de Locatiekaarten #1 t/m #6.  Alle kaarten geven eigenlijk al aan welke actie per kaart geldt, maar voor de volledige actie per locatiekaart, kun je op de spelregels alle acties nalezen.
Doel van het spel is om als eerste de benodigde fabelsappen te verzamelen (afhankelijk van het aantal spelers, zal dit 3, 4 of 5 fabelsappen zijn). Deze fabelsappen kun je kopen indien je daar de benodigde fruitkaarten in je handen hebt.
Elke keer dat een fabelsap wordt gekocht, komt er een nieuwe locatiekaart op de tafel. Hoe verder het spel vordert, hoe hoger de nummers van de locatiekaarten zullen zijn (deze lopen op van #1 t/m #59). Door deze locatiekaarten verandert het spel dus steeds, omdat op elke locatiekaart een andere actie is vereist.

Elke spel begint, zoals het vorige spel is geëindigd
In het begin van het spel, zul je nog regelmatig even moeten lezen hoe het spel precies verloopt (met name met de locatiekaarten), maar zodra je dit éénmaal door hebt, is het spel ook voor kinderen (vanaf ongeveer 8 jaar) goed te spelen.
Wat we zelf erg leuk vinden aan dit spel is dat er steeds andere locaties bijkomen, en daarmee ook andere acties. Waar het spel eindigt, daar begin je de volgende keer ook weer. Door de bijgeleverde zakjes, kun je het spel zorgvuldig sorteren en weet je met welke kaarten je de volgende keer weer begint.

De jokers

Spelplezier
Omdat dit spel elke keer net weer wat anders is, is dit spel extra leuk om te spelen. Het spel zal hierdoor zeker niet gauw gaan vervelen en de echte spelfanaten zullen maar al te graag alle locaties eens gespeeld hebben. Hiervoor zul je het spel echter wel ongeveer 20x gespeeld moeten hebben, waarna je weer overnieuw kunt beginnen 🙂
We hebben het spel nog geen 20x gespeeld, maar zijn inmiddels al aardig op weg.
“Stiekem” hebben we al gekeken welke acties op de overige locatiekaarten staan en ook daar staan interessante acties op, zoals ‘Ontvang kokonoten van de andere spelers’ en ‘Steel 1 fruit van een andere speler’.

Uniek
Een uniek spel, waarbij je steeds andere acties hebt, door de verschillende locatiekaarten. Ook erg leuk is dat het spel met dezelfde kaarten verder gaat, als waar het vorige spel is geëindigd.
We spelen hier graag spellen en dit spel behoort vanaf nu ook tot één van onze favorieten!
Fabelfruit – White Goblin Games

Bekijk alle spellen op www.whitegoblingames.nl