Dobbelspel: Twenty One (recensie)

Vijf rijen. Van boven naar beneden. Speel je lekker vlot en vul je lage getallen in? Of wacht je op voltreffers omdat die tot 21 bonuspunten op kunnen leveren? Eenvoudige spelregels en geen wachttijden, dus continu plezier. Een “voltreffelijk” dobbelspel!

2 – 6 spelers
8+
Speelduur: 15 minuten

Recensie
Hier in huis zijn we gek op (familie)spellen. Superleuk dus dat we diverse spellen van White Goblin Games mochten testen! Dit keer testen we het spel Twenty One, oftewel 21. Het is een dobbelspel, waarbij je per rij op je scoreblad maximaal 21 bonuspunten kunt verdienen. Nu wil je natuurlijk graag weten hoe, maar laten we eerst beginnen bij het begin:

Spelregels in het kort
Iedere speler krijgt een scoreblad. Belangrijk hierbij is dat iedereen een verschillend scoreblad krijgt. Er zijn zes verschillende scorebladen, dus je kunt dit spel met maximaal 6 spelers spelen.
De eerste (actieve) speler gooit de dobbelstenen en bepaalt of hij nog een tweede keer wil gooien of niet (hierbij mogen de dobbelstenen met een 1 NIET nogmaals worden gegooid). Daarna moeten alle spelers minimaal één getal invullen in zijn/haar huidige rij. Hierbij moet men eerst de bovenste rij vol hebben, daarna de tweede rij enz. enz.
Er wordt gekeken naar de kleur én het getal van de dobbelstenen. Je mag enkel getallen op je scoreblad invullen, mits de dobbelsteen een lager getal óf hetzelfde getal aangeeft dan de overéénkomende kleuren dobbelstenen op jouw scorekaart.

Het spel eindigt zodra één van de spelers alle vijf de rijen compleet heeft ingevuld. Op dat moment tellen alle spelers hun punten en wordt er gekeken wie de meeste punten heeft behaald.

Spelplezier
Hoewel er staat aangegeven dat het spel van 2 – 6 spelers is, zou je dit spel ook echt wel alleen kunnen spelen en dan proberen om zoveel mogelijke punten te halen. Het enige is dat het wedstrijd-element er dan vanaf is, waardoor het spel wat minder spannend verloopt.

Maar het spel met meerdere personen spelen, blijft natuurlijk het leukste. Want dan strijd je tegen elkaar. Juist omdat iedereen een andere scoreblad heeft, is het spel extra spannend; want als één van de tegenstanders sneller alle getallen kan invullen dan jij, wil je toch proberen om ook meer getallen in te vullen op je scoreblad. Immers: het spel eindigt zodra één van de spelers alle rijen vol heeft. En dat betekent dat als jij bijvoorbeeld nog maar op rij 3 bent, dat je veel punten misloopt, bij de eind telling.

Dit spel is echt verslavend: heb je het spel eenmaal gespeeld, dan zul je het spel keer op keer willen spelen. Niet alleen omdat het spel heel erg leuk is, maar ook om te proberen om je eigen score te verbeteren. Als je dit spel speelt, zul je al gauw merken dat je geneigd bent, om de andere spelers goed in de gaten te houden: want hoeveel getallen vullen zij elke beurt in en zijn ze al verder dan jij? Het blijkt niet alleen een strijd te worden om het hoogste aantal, maar onbewust probeer je toch om niet te ver achter te raken (ook al weet je dat het zomaar kan zijn, dat je met één goede worp ineens ook veel (hoge) getallen kan invullen…
Twenty One – White Goblin Games

Kijk voor alle spellen op www.whitegoblingames.nl