De hemel volgens Anna (recensie)

Op een dag waarop alles pijn doet en er spijkers uit de lucht vallen, zet Anna de wereld op z’n kop en neemt ze haar papa mee op reis. Naar een plek waar ze kunnen zwemmen met de vogels en vliegen met de vissen. Langs de Marianentrog en de Krabnevel, helemaal tot de bodem van de hemel.

6+

Recensie
Een bijzonder boek, waarin Anna haar vader meeneemt op een bijzondere reis. Ze bekijken de wereld eens van een andere kant en gaan ‘op zoek’ naar Anna’s overleden moeder. Met fantasie kun je een heel eind komen…

Hoewel het boek 6+ is, heb ik zelf het idee dat kinderen van 6 jaar misschien te jong zijn om het verhaal echt te begrijpen.  Iets oudere kinderen zullen het verhaal beter kunnen plaatsen en begrijpen.

Anna merkt dat het een sombere dag is en dat haar vader het vandaag moeilijk heeft. Ze besluit om samen met hem uit die ‘donkere wereld’ te trekken en neemt hem mee op een bijzondere reis. Ze vliegen door de lucht en hebben het over Anna’s moeder, die er niet meer is. Ze kon zo fijn Anna’s haar kammen en ze is zó lief. Waar zou ze zijn?
Gelukkig komt na regen zonneschijn, ook al is het verdriet van gemis er nog steeds.

Een ontroerend en bijzonder boek, waarin verlies, het gemis én verwerking centraal staan. Zelf vind ik het vooral een mooi boek, voor kinderen die zelf iemand moeten missen. Voor die kinderen kan dit boek vol liefde en fantasie een waardevol boek zijn, waar ze hopelijk ook wat steun uit kunnen krijgen!
De hemel volgens Anna – Stian Hole
Prentenboek, hardcover, Uitgeverij Clavis