Break Free – Weet jij te ontsnappen uit de handboeien?

Jullie dragen handboeien en zijn aan elkaar vastgeketend. Wat is er gebeurd? Een overval? Nee, integendeel. Jullie zijn agenten met een geheime missie en willen jullie spionagevaardigheden samen trainen. Jullie opdracht: bevrijd je van de handboeien! Daarbij zullen jullie verschillende trainingslevels doorlopen, van makkelijk tot moeilijk. Welke agent heeft een goed Fingerspitzengevoel en voert als eerste zijn trainingsopdracht uit?

6+
1 – 4 spelers
Speelduur: 15 minuten

Recensie
Wat een ontzettend gaaf spel!! Op de verpakking staat dat je dit spel met 2 -4 spelers kunt spelen, maar je kunt dit spel ook alleen spelen en proberen om zo snel mogelijk jezelf te bevrijden.

Doel van het spel is om jezelf zo snel mogelijk te bevrijden uit de handboei. Er zijn 3 niveau’s van makkelijk tot moeilijk. Volgens de spelregels moeten alle spelers d.m.v. de kettingen aan de handboeien aan elkaar vast gemaakt worden, maar om ruzie te voorkomen (“Zit niet zo aan de handboei te trekken!!”) spelen wij het spel zonder dat we aan elkaar vast zitten. Met behulp van een soort sleutel moet je de weg door het ‘doolhof’ zien te vinden, waar het pinnetje van de ‘sleutel’ langs moet. Uiteraard zit deze ‘doolhof’ verborgen en kun je niet zien hoe je de sleutel moet draaien/bewegen.

Leuk om te weten is dat er dan wel 3 niveau’s zijn, maar dat van elke niveau vier verschillende ‘doolhoven’ zijn. Elke speler heeft dus een andere ‘doolhof’. Belangrijk om te weten is dat je vooral rustig moet spelen. Door de sleutel rustig te bewegen, voel je sneller welke kant je op moet en dus ben je sneller uit de handboei bevrijd.
Onze zoon is hier inmiddels zo goed in, dat hij keer op keer wint van ons. Misschien ook wel omdat hij en zijn vrienden deze handboeien ook gebruiken om voor boef te spelen, dan moeten ze proberen om zichzelf zo snel mogelijk te bevrijden.

Varianten
In de spelregels staan nog een aantal andere leuke varianten, maar zelf kun je waarschijnlijk nog wel een paar varianten bedenken. Speel bijvoorbeeld alleen en doe alle vier de handboeien om (2 om elke pols) en probeer jezelf zo snel mogelijk te bevrijden.

Oneindig veel speelplezier
Dit spel is en blijft leuk. Vooral omdat er 12 verschillende ‘doolhoven’ zijn. De vele mogelijke variaties op het spel, zorgen ervoor dat je elke keer een andere versie kunt spelen. Bovendien blijken de handboeien ook erg leuk voor de jongens te zijn, om er boefje mee te spelen. Een heel leuk spel voor jong én oud!
Break Free – Ravensburger